>
Eén wordt vanzelf vijf in de verzameltuin
Wonen&Co gaat voor deze laatste Zomer 11 nog een keer het tuinpad op, en bekijkt de achtste noordelijke Prachttuin die het TuinTeam heeft genomineerd uit bijna tweehonderd inzendingen: een verzameltuin in Zuidlaren.
Tekst Shyra Hueting
Foto's ..
Ooit was de grond rondom het huis van Janet en Tunnis Linker een wildernis. Tegenwoordig biedt het een thuis voor heel veel planten in een verzameltuin met vijvers en niveauverschil. Hoewel beiden dol op tuinieren zijn, vullen ze dat begrip verschillend in. Janet is de vrouw van 'handen uit de mouwen steken'. Tunnis is de man die achter de computer is gaan zitten en zijn hele ziel en zaligheid heeft gelegd in een digitaal tuinontwerp, dat tot op de millimeter nauwkeurig klopt.
De tuin is tien jaar oud. Hij draagt de naam Janet's Tuin, en is 3500 vierkante meter groot. Zo netjes hij nu is, zon chaos was het toen ze het huis kochten. Gelegen op de grens tussen zand en veen, bomen die aan bouwland grenzen, en ruim twee meter niveauverschil dat overbrugd moest worden. Kortom, een hele uitdaging. Maar ze zijn er gewoon aan begonnen, nadat ze eerst de bouwval die ze hadden gekocht hadden vervangen tot het lichte ruime huis dat het nu is. "We woonden in de Achterhoek. Toen dit huis van een familielid vrij kwam, wilde ik het graag hebben. Ik ben geboren in Annen, en ik wilde eigenlijk wel terug", vertelt Janet, die tegenwoordig huisvrouw en tuinier is, en daarnaast Reiki-behandelingen geeft. En zo is het gegaan.
Het oude huis is afgebroken, en ligt sindsdien in stukjes in de tuin verborgen onder vruchtbare aarde. Zo is het verschil in hoogte tussen het nieuwe huis, dat op een uitloper van de Hondsrug ligt, en de rest van het land geslecht. De dakpannen die ooit bescherming boden tegen regen en wind, zijn nu decoratief verwerkt en dienen als basis voor roze bloeiend groen. Stenen zijn gebruikt voor muurtjes die de borders in het tuinontwerp begrenzen. Een tuinontwerp, dat een belangrijk houvast bleek te zijn bij het ontginnen van een ruig stuk land vol zuring. "Tunnis had het ontwerp gemaakt, en ik ben het gaan invullen. Een strak ontwerp is gemakkelijk om mee te beginnen. We hebben de lijnen uitgezet met touw, en toen wist ik precies waar ik moest spitten. Ik ben achteraan begonnen, en heel systematisch verder gegaan."
"We hadden geen kapitalen om een hele tuin van te kopen. De uitdaging was dus om zo goedkoop mogelijk iets moois te maken. Heel veel planten die hier staan, heb ik gekregen. Ik was destijds pedicure, en mijn klanten namen vaak wat voor me mee." Tegenwoordig ben ik echt een verzamelaar. Ik ben altijd op zoek naar planten die ik nog niet heb. Ik koop er dan één, maar kwekers adviseren altijd 3 of vijf exemplaren van een plant mee te nemen. Dat is me veel te duur. Ik zeg altijd 'één wordt vanzelf vijf'. Tuinieren is geduld hebben. Er komt een moment dat je die ene plant kunt scheuren."
Het hoger gelegen terras biedt een prachtig uitzicht op het geheel. In het oog springen meteen drie vijvers, die met elkaar verbonden zijn. Het kabbelende water werkt rustgevend. Er zijn ook nog twee moerasvijvers, oftewel natte borders, waar een collectie moeras- en waterplanten zijn gang mag gaan.
In deze verzameltuin heeft elke maand een nieuwe verrassing in petto. Stelen in de volle zomer tuinkanjers als hemelsblauw ridderspoor en helrode papavers de show, in de nazomer is het de beurt van dahlia's om de harten van tuinliefhebbers te stelen. Er staan wonderlijke teunisbloemen, die in schemering in tien minuten opengaan om één dag te bloeien. Oranje 'slaapmutsjes' zijn in de verzameling opgenomen, omdat ze vrolijk zijn en zich een mutsje hebben om te plukken. Verder de paarse pluimen van Veronicastrum, perzikbomen en een appelboom die z oud is, dat hij er bijna bij gaat ilggen. Iedereen mag komen kijken, want Janet en Tunnis hebben van hun tuin een bezoektuin gemaakt.
Het geheime wapen van deze tuin gaat - hoewel ruim bemeten- verscholen achter een schuur. Daar is een prominente plek ingebouwd voor een composthoop. Alle tuinafval wordt hier gedeponeerd, en onder meer met organische mest vermengd. Liefst 330 kruiwagens allerbeste compost zijn over de tuin uitgereden: uitstekende voeding voor de planten en bovendien houdt compost het vocht vast in de aarde zodat je minder hoeft te sproeien.
In zo'n grote tuin is veel te doen. "Maar ik werk precies zolang in de tuin als ik vooraf heb gepland. Tuinieren moet ontspanning zijn, geen inspanning", zegt Janet. "Het maakt niet uit welke tuinklussen ik doe. Alles is voor mij ontspannend. Het maakt je hoofd leeg. Ik  ben een echt buitenmens, een tuinfanaat. Ik verplicht mezelf eerst iets in huis te doen, en pas daarna mag ik de tuin in." Haar gereedschap rolt ze met zich mee, in een afgedankte en vertimmerde rollator van haar moeder.
Nieuwsgierig? Publiek is welkom in deze verzameltuin! Kijk op de website www.janetstuin.nl <http://www.janetstuin.nl> voor de openingstijden.

TuinTeam-prof Martin Knol
(docent AOC Terra in Groningen)
"Hier kun je goed zien wat compost voor een tuin kan doen, de beste voeding is gratis. De tuin laat een combinatie zien van een mathematische opbouw en een bont palet van rijk bloeiende planten. Een schilder zou hier alle benodigde kleuren uit kunnen halen voor een schilderij. Ik zou een schilder laten komen om de verschillende planten te laten ordenen op kleur. Per vak kun je een kleurcombinatie bedenken, harde kleuren aan de buitenzijde, zachte kleuren dichter bij het terras. Dat geeft een veel rustiger beeld."

Favoriete planten
Monarda, Dahlia's, Phloxen, Lavatera, Agastache en Papaver.
     Janet's Tuin
home ontwerp situatie oud de vijvers tuin in de winter borders in het voorjaar papavers borders in de zomer dahlia's artikel in dvhn Foto's van Anne Gispen Houtkunst contact route tuinenindebuurt bezoekmijntuin.nl